Lista raselor autohtone amenințate cu abandonul se întocmește anual, până la data de 15 ianuarie a anului în curs, de către ANZ, pe baza numărului de animale înscrise în registrul genealogic sau a evidențelor zootehnice pentru rasa respectivă, prin consultarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“.